Törvényes-e a függetlenités?
5 (3)

A függetlenités törvényes!*

A függetlenités törvényszerü! 2002-ben az Ofcom kijelentette, hogy a szolgáltatófüggő telefonok korlatozzák a fogyasztót, hogy saját maguk válasszanak szolgáltatót, vagy éppen 2 üzemeltető szolgáltatásait vegyék igénybe, ezáltal maximálisan kihasználva az előnyüket( peldául használhatnak egy SIM kártyát kizarólag csak hivásra, egy másikat böngészésre, harmadikat pedig kűlföldi hivásokra).

Felmerűl a kérdés, hogy akkor miért blokkolják a telefonokat? Olykor a szolgáltatók számára szükséges ez az eljárás azert, hogy elerhetőbbé, megfizethetőbbé tegyék a keszülékeket. Amikor szerződés által vásárolsz egy telefont, nem fizetsz érte, viszont amikor szerződés nélkül szeretnél telefont venni, akkor olcsóbb ha a szolgaltatótól veszed meg, mint egyenesen a gyartótol. A mobil vállalatok támogatják a keszülékeket, az Ofcom pedig  megitéli a növekedést a piacon. Mivel ők fizetnek a telfonok egy részéért, ezért igazságosnak tünik nekik az, hogy mindaddig mig ez az összeg meg nem térűl, addig a fogyasztó hűséges legyen hozzájuk. A lényeg az, hogy fogyasztóként függetlenitheted a telefonodat , ha váltani szeretnél az általad kiválasztott hálózatok között.

Mig maga a függetlenités törvényes, addig  a függetlenitési iparágnak léteznek sötetebb oldalai is, amiket tudnod kell abban az esetben, ha jobban el szeretnél melyülni ebben a temában, vagy ha te magad szeretnél fuggetlenitővé vállni. Példanak okéárt, léteznek olyan iparági munkások, akik kiszivárogtatják a kodokat, azokat eladva aztán a feketepiacon, lényeges nyereségre téve szert. Egy masik gyakori jelenség az ugynevezett boxkbreaking, ami abból áll, hogy visszaállitják a telefonokat a gyari beallitásokra, törölven minden olyan szoftvert, amivel a telefon piacra lépett. Ez az eljárás az Egyesült Királyságban engedélyezett, de nagyon sok helyen tiltják.

Abban az esetben ha egy telefont ellopnak vagy lopottnak nyilvánitanak, regisztrálják a telefon MSISDN-et,megosztják ezt a szolgáltatók között, ezáltal minden szolgáltató megtiltja, hogy a lopott telefont hozzájuk csatlakoztassák. Abban az esetben ha a telefon függetlenitve van, az egyedi azonositoja megváltozik, ezáltal lehetőséget adva, hogy lopás után is használható legyen.

Mindezek nem is a szabályozók számára jelentenek nagy problemát, hanem inkább a rendőrségnek. Mig a legtöbb függetlenitő tisztességes munkát végez a társadalom számára, addig léteznek  olyan csalók is, akik függetlenitési ismeretüket felhasználva, olyan telefonokat bocsájtanak piacra, amelyeknek semi helyük nem lenne ott.

Mint egy végfelhasználó, függetlenitheted telefonodat, törvenyes módon, viszont oda kell figyelni, mivel nagyon sokszor a tudatlanság vezet bele törvénytelen ügyekbe. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyság törvénye szerint a tudatlanság nem védelem! Viszont ugyanakkor a törvény a te oldaladon all szükség esetén. Nem utolsó sorban jó tudni, hogy a mobiltelefon gyártóknak tilos olyan telefont gyártaniuk amelyeket nem lehet függetleniteni.

Törvényes-e a függetlenités?
Cimke: